25 Μαρ 2012

Ακακαλλίς (Ακάλλη, Ακαλλίδα)

Η Ακακαλλίς ήταν κόρη του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα και της Πασιφάης.

Είχε αδελφές της την Φαίδρα, την Ξενοδίκη και την Αριάδνη και αδελφούς τον Γλαύκο, τον Κατρέα, τον Δευκαλίωνα και τον Ανδρόγεω.

Υπήρξε ερωμένη του Ερμή, από τον οποίο απέκτησε τον Κύδωνα, και στην συνέχεια του Απόλλωνα, από τον οποίο απέκτησε τον Μίλητο, τον Νάξο, τον Αμφίθεμι και τον Γαράμαντα.

Η γνωριμία της με τον Απόλλωνα έγινε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του θεού στην Κρήτη για εξαγνισμό. Ο Απόλλωνας συνάντησε την Ακακαλλίδα στο σπίτι του ετεροθαλούς αδελφού της, Καρμάνορα, και την ερωτεύτηκε. Σύντομα η κοπέλα έμεινε έγκυος από αυτόν και ο πατέρας της Μίνωας την εξόρισε στην Λιβύη, όπου ο γιός της, Γαράμας, έγινε γενήτορας της φυλής των Γαραμαντιδών. Επιπρόσθετα, ο Μίνωας κατεδίωξε την κόρη του και στην επόμενη εγκυμοσύνη της, οπότε η Ακακαλλίς βρήκε καταφύγιο στα δάση και γέννησε εκεί τον Μίλητο. Μην μπορώντας να αναθρέψει το παιδί, το άφησε έκθετο κάτω από ένα δέντρο. Ο Απόλλωνας προστάτευσε το παιδί και έβαλε μια λύκαινα να τον θηλάζει, μέχρι που τον βρήκαν κάποιοι βοσκοί και τον ανέθρεψαν. Σε μια άλλη εκδοχή, αντί για τον Μίλητο, αναφέρεται η γέννηση διδύμων γιών, με τα ονόματα Φίλανδρος και Φύλακις. Ο μύθος αυτός έχει φανερές ομοιότητες με την ιστορία του Ρώμου και του Ρωμύλου.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μίλητος μεγάλωσε και έγινε ο ιδρυτής της πασίγνωστης μικρασιατικής πόλης Μιλήτου, υπό την καθοδήγηση του θείου του Σαρπηδόνα.Ο άλλος γιός, Νάξος, έγινε ιδρυτής της ομώνυμης πόλης της Νάξου. Όσο για τον τελευταίο γιό, τον Αμφίθεμι, αυτός παντρεύτηκε την Τριτωνίδα, πριγκίπισσα της Λιβύης.

Η Ακακαλλίς ήταν δημοφιλής ηρωίδα της Κρήτης και η φήμη της επεκτάθηκε ώς την Μικρά Ασία και την Λιβύη.

Από την Ακακαλλίδα πήρε το όνομά της μια ποικιλία ορχιδέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου