26 Μαρ 2012

Μελανθώ (Μυθολογία)

Με το όνομα Μελανθώ, υπάρχουν τρία πρόσωπα στην ελληνική μυθολογία:

1. Κόρη του Δευκαλίωνα, η οποία, συνευρέθηκε με τον Ποσειδώνα-μεταμορφωμένο σε δελφίνι και απέκτησε από αυτόν τον Δελφό (απ'όπου πήραν το όνομά τους οι Δελφοί). Σε μια άλλη εκδοχή, η Μελανθώ ή Μελάνθεια, ήταν η γιαγιά του Δελφού. Σε αυτή την περίπτωση, η Μελανθώ, παντρεύτηκε τον Κηφισσό και απέκτησε από αυτόν μία κόρη, την Μέλαινα ή Μελαινίδα ή Κελαινώ, που με την σειρά της απέκτησε τον Δελφό από τον Ποσειδώνα-δελφίνι.

2.Η αγαπημένη υπηρέτρια της Πηνελόπης, στην ομηρική Οδύσσεια. Η Μελανθώ αυτή, ήταν κόρη του Δολίου και αδελφή του Μελάνθιου. Σε μικρή ηλικία είχε δοθεί ώς σκλάβα στο παλάτι του Οδυσσέα, οπότε η Πηνελόπη την είχε μεγαλώσει σαν κόρη της, χαρίζοντάς της δώρα και κοσμήματα. Παρά την φροντίδα της Πηνελόπης, η Μελανθώ ήταν μια ανυπάκουη, αχάριστη και μεγαλόστομη υπηρέτρια. Κατά την απουσία του Οδυσσέα, η Μελανθώ και ο αδερφός της, πήραν το μέρος των μνηστήρων, προκαλώντας την οργή του γιού της Πηνελόπης και του Οδυσσέα, Τηλέμαχου. Η Μελανθώ κοιμόταν συχνά με πολλούς από τους μνηστήρες και ειδικά τον Ευρύμαχο. Όταν ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη, μεταμφιεσμένος σε ζητιάνο, η Μελανθώ του φέρθηκε με περιφρόνηση, προτρέποντάς τον να περάσει το βράδυ του στο εργαστήρι του παλατιού. Όταν ο Οδυσσέας αποκαλύφθηκε και σκότωσε τους μνηστήρες της Πηνελόπης, ζήτησε από τις υπηρέτριες του παλατιού να μαζέψουν τα πτώματα. Τότε ο Τηλέμαχος συνέλαβε την Μελανθώ και τον αδερφό της, και τους κρέμασε.

3.Η σύζυγος του βασιλιά του Άργους, Κρίασου, και μητέρα του Φόρβαντα, του Ελευθαλίωνα και της Κλεόβοιας. Γνωστή και ώς Μελάνθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου