Οι Κορύβαντες ήταν θεότητες της αγροτικής υπαίθρου, γιοί του αγροτικού θεού Σόκου από την ορεινή νύμφη Κόμβη. (Άλλες εκδοχές, θέλουν τους Κορύβαντες γιούς του Απόλλωνα και της Θάλειας, του Ήλιου και της Αθηνάς, του Δία και της Καλλιόπης.)
Ήταν ακόλουθοι της Ρέας, της Κυβέλης και του Διονύσου. Όι Κορύβαντες είχαν δικούς τους εθιμοτυπικούς πολεμικούς χορούς, κατά τη διάρκεια των οποίων χτυπούσαν το δόρυ πάνω στην ασπίδα τους. Λέγεται οτι όπως οι Κουρήτες προστάτευαν τον νεογέννητο Δία στην Κρήτη με τους θορυβώδεις πολεμικούς χορούς τους, έτσι και οι Κορύβαντες προστάτευσαν τον θεό Διόνυσο στην Εύβοια, με τον χορό τους. Έκτοτε έγιναν και ακόλουθοι και φρουροί του Διονύσου.
Από τους μυθικούς Κορύβαντες, πήραν το όνομά τους και οι μικρασιάτες ιερείς της θεάς Κυβέλης, που λάτρευαν την θεά τους μέσα από χορούς, με την συνοδεία τυμπάνων, κυμβάλων και φλογέρας.
Κάποιοι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν οτι οι Κορύβαντες πήραν το όνομά τους από τον Κορύβαντα, γιό του Ιασίωνα και της Κυβέλης, που πρώτος δίδαξε τις τελετουργίες προς τιμήν της Κυβέλης στους κατοίκους της Φρυγίας.
Ο επικός ποιητής Νόννος διασώζει κάποια από τα ονόματα των Κορυβάντων:
- Πρυμνέας
- Μίμας
- Άκμων
- Δαμνέας
- Ωκύθους
- Μελισσεύς
- Ιδαίος
Μακρινός απόγονος των Κορυβάντων ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Εύβοιας, Άβαντας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου